Uusi Kansallinen (in English: the New National) was a two-stage, open ideas architecture competition for the design of an Annex to the National Museum of Finland in Helsinki. The competition has been jointly organized by the Finnish Heritage Agency, the National Museum of Finland, and Senate Properties.

The Annex will be built adjacent to the historic and distinguished main building designed by Herman Gesellius, Armas Lindgren and Eliel Saarinen.

The new Annex will facilitate the production of large-scale and technically demanding exhibitions for the National Museum of Finland. In addition to exhibitions, its multi-use, easily adaptable spaces will be well suited for a diverse range of cultural, art and recreational events, conferences and other functions.

The historic main building and its new Annex, together with the new, year-round publicly open courtyard park for different communities and urban events, will provide a unique, highly diverse range of valued experiences. The core of this concept is a multicultural perspective on Finnish society, its cultural heritage, and its evolution. Uusi Kansallinen is to be a functional and architectural reinterpretation of what the concept of ‘national’ means to us today.

The diverse international program of the National Museum of Finland aims to broaden the understanding of our rich, culturally complex history and habitat and helps to perceive their implications to our present and future lives.

Around the old red- brick paper factory a versatile and sensible city district will be built, the implementation of which has, in fact, already begun. The competition area is located at the very core of Kangas, and will form the centre of the entire area. The objective of the competition was to find a high-quality proposal as the basis for the town planning and implementation, which would enable the construction of a pleasant area of workplaces, housing and education. The competitors had to take into consideration the cultural-historical industrial environment of regional significance and design a centre with an aesthetically high-quality cityscape.

The aim of the competition was to find an exhibition building for the Finnish pavilion in the world exhibition to be held in Shanghai in 2010 – one that would be architectonically of a high level, unique to Finns, different to the others, and express a new architecture.

The object of the competition, the wooden urban village in Helsinki’s Myllypuro district is part of the National Project for Modern Wooden Towns, with the aim of learning from traditional Finnish timber construction and modernizing it to meet present-day requirements.

The objective of the architectural competition was to create a national model site combining the advantages of high-density, low-rise urban fabric housing with a timber-built residential milieu. Factors in the background also include the City’s need to diversify Myllypuro’s housing and residential distribution, to support local services and to offer new plots for detached and terraced housing.

The goal of the competition was to create an urban, low-rise residential area for approximately 1,500 residents (50,000 – 70,000 sq m gross) with a distinct character, an urban village. Its scale, urban and block structure and buildings were to be well suited for housing and timber construction. Other goals included developing an urban house type as well as characteristic and innovative use of wood.

The objective of the Armi project was to bring together the national organisations in the field of architecture, building and design. Operating in the same building will create an opportunity for new kind of co-operation, interaction and development of activities. The new information centre will be a prominent flagship of Finnish expertise building. The objective of the competition was to find a solution for the Armi centre that would combine innovativeness, high-quality architecture and technical and financial viability. The site for the project lies in Katajanokka, near the historical centre of Helsinki and Market Square, and the City of Helsinki holds the title to the land.

Jätkäsaari is currently one of the largest new urban development areas in central
Helsinki. New housing for 17 000 residents will be built on the 100-hectare former harbor area, and it is calculated that more than 6000 jobs will be generated.

Jätkasaari’s new main school will see for the first time ever Finnish and Swedish-speaking primary schools – Jätkasaaren peruskoulu and Busholmens grundskola – placed together in the same building.

The objective of the architectural competition was to find a design solution for the schools that enriches the cityscape, functions well, is architecturally of a high quality and which also in the future will function flexibly. The evaluation of the proposals focused in particular on the sustainability and maintenance of the design solution in the marine conditions.
The building will be used by approximately 740-800 primary school pupils in grades 1 to 9 (ages 7-15). One objective of the competition was to find a solution that supports the new pedagogics. The school was to be corridor-free and instead
of traditional classrooms the spaces would form open “home units”. Also, flexibility was required of the building, since the goal is to provide facilities for activities for the local residents outside school hours.

Lohja is a town of some 36 000 inhabitants not far from the Helsinki Metropolitan Area. In the south the Hiidensalmi area borders on the centre of Lohja and in the north, via the Hiidensalmi Bridge, on the town district of Routio. Hiidensalmi has for a long time been an industrial area, and soil pollution caused by industrial activity has prevented its development. However, both in terms of function and location the area is in the best direction for the centre’s organic expansion. The aim of the architectural competition was to devise an entity that would be implemented within a time span of 10-15 years.

It is the wish of the organizers to make Hiidensalmi, on the one hand, an efficiently developed area and on the other an extension of the town centre while respecting natural values, making use of the possibilities offered by the new western approach road and embodying the interplay between a natural and an urban environment. The aim of the competition was to find a functional basic concept for building an innovative new town district. The area was to become an entity that had an identity of its own and reflected its industrial heritage, combining the architecture of high quality, preservation of the historically valuable building stock and the natural environment with the principles of sustainable development.

 

The objective of the competition was to generate ideas for the public spaces and residential blocks within a competition area located in the Helsinki district of Kallio, Hakaniemi and Siltavuorensalmi, for the further development of the detailed plan. In the planning of the waterfront area, Hakaniemi’s central location as a public transport hub as well as the significant historical layeredness of the area were factors to be taken into consideration. The competitors were also asked to create for the area a new, uniquely attractive and urban shoreline accessible to everyone.

Explanation “WALLIS RADIALIS”

The street axis continues from the old medieval cloister church of the Naantali until to the new city hall plaza as a spatial continuum, it is passing the city hall tower up to the hill as a stairway and ending on a half circle place. This is the centre of the radial composition. This solution can combine the street directions of the railway station area to the old city centre structure and create an interesting spatial entity from these disordered elements.

The new city centre is indicated with the city hall tower and visible while you enter the city from the new connection road.

Under the city hall hill, there is a parking area for 120 cars and a new parking tunnel made in the rocky ground. This tunnel will be used also for the service traffic, and also as a bombing shelter. The city hall tower will create lift connection for all the buildings around, connecting them also to the parking tunnel.

The main city hall plaza with a trapezoid shape surrounded by commercial buildings and the summer theatre will create an interesting perspective illusion.

“WALLIS RADIALIS”
GROSS AREA:
public services
15000 m2
commercial spaces
12300 m2
housing
36500 m2